Λίγα τρόφιμα μπορούν να υπερηφανεύονται για μια ιστορία που ξεκινάει πάνω από 2000 χρόνια, αλλά κάθε φορά που αγοράζετε φέτα θα τρώτε ένα τυρί τόσο οικείο για τον Όμηρο και τον Μέγα Αλέξανδρο, όσο είναι στο σπίτι σε μια μοντέρνα σαλάτα.

Blinded Cyclops εικόνα

“Blinded Cyclops” by orientalizing licenced under CC BY-NC-ND 2.0

Αν και το όνομα φέτα έχει προέλευση από το 17ο αιώνα και αναφέρεται στην κοπή του τυριού, εμφανίζεται σε πολύ πιο αρχαία βιβλιογραφία. Μια πρωτόγονη μορφή φέτας αναφέρεται ακόμη και στην Οδύσσεια, όπου ο ήρωας Οδυσσέας παίρνει το τυρί που έκανε ο Κύκλωπας Πολύφημος, καθώς δραπέτευε από τη σπηλιά του. Σήμερα, η φέτα είναι η ναυαρχίδα των γεωγραφικών ενδείξεων της Ελλάδας και αντιπροσωπεύει περίπου το 10% των ελληνικών εξαγωγών τροφίμων, μια απόδειξη της εξαιρετικής διεθνούς φήμης της.

Οι παραδοσιακές μέθοδοι παραγωγής της συνδέονται άμεσα με τις ειδικές κλιματολογικές συνθήκες της χώρας. Με τις απότομες βουνοπλαγιές του και το ζεστό και ξηρό κλίμα του, υπήρχε μικρή γη κατάλληλη για εκτεταμένη εκτροφή βοοειδών. Αντ ‘αυτού, ο ελληνικός λαός στράφηκε σε ανθεκτικά πρόβατα και αίγες που θα μπορούσαν να ευδοκιμήσουν σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες.

Αν και αυτό μπορεί να έκανε τη ζωή δύσκολη για τους αρχαίους, έχει δώσει στους σύγχρονους καταναλωτές λόγους να γιορτάσουν. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι ιδιαίτερες γεύσεις της φέτας είναι δυνατές μόνο όταν βόσκουν αιγοπρόβατα στη μοναδική χλωρίδα της Ελλάδας. Υπάρχουν περισσότερα από 6000 διαφορετικά είδη φυτών που αναπτύσσονται στη χώρα, εκ των οποίων το 15% είναι μοναδικά, πολύ υψηλότερο ποσοστό από πολλά γεωγραφικά μεγαλύτερα έθνη. Αυτή η βιοποικιλότητα, όταν συνδυάζεται με παραδοσιακές μεθόδους παραγωγής, είναι ένας βασικός λόγος για τον οποίο η πραγματική φέτα μπορεί να γίνει μόνο στην Ελλάδα.